DIY: AFRIKAANSE PARACHUTEPLANT LATEN KLIMMEN

Zoals je waarschijnlijk al had gelezen in dit artikel, had ik pas een nieuwe plant aangeschaft: de Afrikaanse parachuteplant. Deze plant leent zich er ontzettend goed voor om als klimplant te houden en daarom heb ik vandaag voor jullie een DIY waarin ik laat zien hoe je dit kunt doen.

ACHTERGRONDINFORMATIE
Voordat ik ga beginnen met de daadwerkelijke do it yourself, is een beetje informatie over de plant zelf toch ook niet onbelangrijk. De officiële naam is Ceropegia sandersonii “African Parachute”, waaruit blijkt dat het dus van hetzelfde geslacht is als het chinees lantaarnplantje. De plant heeft een eenvoudige verzorging: zet hem op een lichte standplaats, zonder direct zonlicht en geef ongeveer één keer per week water. Je mag eventueel om de drie weken vloeibare plantenvoeding geven.

LATEN KLIMMEN
De plant laten klimmen kan natuurlijk op veel manieren, maar ik heb gekozen voor een wat stoerdere variant, omdat dit er mooi uitziet in combinatie met mijn balken, waarlangs ik de plant laat klimmen. Ik heb één staaldraad gespannen over de volledige lengte van de balk, zodat de plant zich hier gemakkelijk omheen kan wikkelen.
BENODIGDHEDENStaaldraad om een klimplant mee op te bindenbenodigdheden om een klimplant mee op te binden
Voor deze DIY heb je het volgende nodig:
- een boormachine
- staaldraad
- een steeksleutel
- kabelklemmen
- schroefogen
- een duimstok (of een afstandsblokje o.i.d.)
- een houtboortje
- een tang om de staaldraad mee door te knippen

VASTMAKEN
Begin met het bepalen waar de uiteindes van de draad moeten komen, want hier moeten de schroefogen komen. Ik heb deze in de balk bevestigd door eerst met de boormachine een klein gat te boren met een houtboortje dat een kleinere diameter had dan het schroefoog, waarna je het schroefoog gemakkelijk de balk in kan draaien. Zorg er wel voor dat je overal dezelfde afstand houdt tussen de balk en het oog. Dit heb ik gedaan door met de duimstok steeds zes centimeter aan te houden, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook een afstandblokje gebruiken.
Als dit gelukt is kan je verder met het bevestigen van de staaldraad. Haal de draad door de opening van de kabelklem en vervolgens door het schroefoog. Maak nu een soort lus door de draad wederom door de kabelklem te halen. Met de steeksleutel kan je nu de kabelklem vastmaken, zodat de lus niet meer losgaat.
Om ervoor te zorgen dat de draad straks goed strak gespannen staat raad ik het aan om het schroefoog een slag te draaien naar de kant van het andere schroefoog. Als je later namelijk het oog weer terugdraait, zal de draad strakker worden aangetrokken!
Doe nu precies hetzelfde met het andere uiteinde van de draad en als alles vastzit kan je, zoals ik net al vertelde, de schroefogen weer terugdraaien.

DE PLANT EROMHEEN WIKKELEN
Nu hoef je alleen nog de plant los te maken en om de draad te wikkelen. Ik heb dit gedaan door eerst het bamboerekje kapot te knippen, zodat ik gemakkelijk alle stengels van de plant loskreeg. Op sommige plekken had ik de plant met een stukje ijzerdraad vastgezet aan de draad, maar na twee dagen begreep de plant al dat hij zichzelf om de draad moest wikkelen, dus toen waren die ijzerdraadjes overbodig en kon ik ze weghalen.

GROEIT ALS KOOL
Ik heb nog nooit zo'n snelgroeiende kamerplant gezien als de Afrikaase parachuteplant. Hij groeit elke dag wel zo'n vijf tot tien centimeter! Bij mij heeft dit nieuwe gedeelte nog geen bladeren gekregen, maar de bloemknoppen zie ik al zitten, dus ik ben erg benieuwd hoe het over een paar weken eruit zal zien!

Op de foto's rechts kan je duidelijk zien hoeveel hij is gegroeid in twee dagen tijd!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *