STEKJES VAN DE BANANENPLANT OOGSTEN

gestekte bananenplant

Mijn bananenplant (Musa) heb ik nu al ongeveer twee jaar en zoals veel planten heeft die zijn ups en downs. Een paar maanden geleden maakte die bijna elke week wel een nieuw blad aan, maar sinds een tijdje doet die dat niet meer en ziet die er een beetje sneu uit. En toen gebeurde er wel wat heel vreemds: rondom de stam zag ik opeens drie kleine blaadjes uit de aarde komen. Na ongeveer drie weken was één plantje zelfs zo groot geworden dat die eigenlijk niet meer in de pot paste. Daarom besloot ik deze eruit te halen en in een aparte pot te zetten. Nu ik dit artikel schrijf heb ik zelfs nog twee planten in een aparte pot moeten doen en is er ook nog een nieuwe scheut ontstaan! Hieronder zal ik beschrijven hoe ik deze scheuten heb kunnen verpotten, enjoy! Oja, handig om te weten: het komt natuurlijk ook bij allerlei andere planten voor dat er nieuwe scheuten worden gevormd, zoals bij de alocasia zebrina die je op de foto hierboven in een vaasje ziet, dus ook hiervoor kan je onderstaande manier gebruiken.

BENODIGDHEDEN
Voor dit projectje heb je de volgende materialen nodig:
1. Een steriel mesje
2. Een lange satéprikker
3. Een pot
4. Potgrond
bananenplant zijscheut

Toen de nieuwe scheut dit formaat had bereikt, leek het me een goed moment om hem in een andere pot te doen, aangezien hij nu zelf wel genoeg wortels had om dit te overleven.

bananenplant stekken moederplantbananenplant stekken moederplant

STAP 1: UITGRAVEN
Voor het uitgraven kan je het beste een lange satéprikker gebruiken, omdat je hiermee voorzichtig de aarde kunt verplaatsen, zonder de wortels van de plant te beschadigen. Zelf vind ik het handig om de bovenste laag aarde met m'n vingers weg te halen, omdat dit een stuk sneller gaat en je hebt nu toch nog geen kans om de wortels te beschadigen. Probeer zoveel mogelijk aarde weg te halen, zodat je uiteindelijk een goed beeld hebt op de wortels en op de plek waar de scheut zit bevestigd aan de moederplant.

bananenplant stekken wortelsbananenplant gestekt

STAP 2: LOSSNIJDEN
Probeer nu zo dicht mogelijk bij de moederplant de scheut af te snijden en let erop dat je niet de wortels eraf snijdt! Als dit is gelukt kan je voorzichtig proberen de wortels los te krijgen uit de aarde, waarna je de plant in z'n geheel uit de pot kunt halen.

STAP 3: IN DE POT ZETTEN
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het planten van deze scheut in een pot met goede aarde en je bent klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *