MARRAKECH CITY GUIDE

De gedachte aan de roze gebouwen, smalle straatjes en toeterende taxi’s neemt mij weer mee naar Marrakech. Een stad die enkel in je dromen of een film lijkt te bestaan, maar die toch gewoon werkelijkheid is. Daar sta je dan, met je koffer in de hand, terwijl er tientallen scootertjes langs je razen. Zelfs mannen op ezels hobbelen voorbij en paard met wagen misstaat ook niet in de stad. Op het grote stadsplein zitten aapjes en slangenbezweerders. Alles wat te gek voor woorden lijkt zul je in Marrakech tegenkomen. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en tips. 

OM TE ZIEN

Place Djemaa el Fna // het hart van de stad

Dit plein is te gek. Overdag is het redelijk rustig, op de tientallen sap-kraampjes na. ‘s Avonds verandert het hier in een gekkenhuis. In de namiddag worden de eetkraampjes opgezet, wat de drukte aantrekt. Een mix van toeristen en lokale bevolking trekt naar het plein toe, om te eten of gewoon om te kijken. Want er is genoeg te zien. Er zijn verhalenvertellers, dansers, zangers, slangenbezweerders en aapjes. Je kunt onder andere slakkensoep eten (yuck!), maar bij de meeste eetkraampjes serveren ze vooral typisch Marokkaans eten. Je zult enorm gastvriendelijk ontvangen worden en heerlijk eten voor heel schappelijke prijzen. We hebben ons hier enorm vermaakt. 

Koutoubia-moskee // niet te missen

Deze moskee is zó hoog! Het is werkelijk een prachtig gebouw. Als niet-moslim mag je helaas niet naar binnen, maar van buiten is er genoeg te bewonderen. Voornamelijk rond zonsondergang schijnt het licht enorm mooi op de moskee, wat een mooie verschijning vormt. Deze moskee moet je zeker gezien hebben, al is het maar heel vlug! Achter de moskee ligt ook een fijn parkje, waar je rustig kunt zitten en afkoelen. 

Bahia paleis // ouderwets modern

Bij het woord paleis denk je al gauw aan een groot, massief en opvallend gebouw. Dit beeld geldt niet voor het Bahia paleis. Echt, als de taxichauffeur ons niet direct voor de ingang had afgezet waren we er zo voorbij gelopen. Van buiten af zie je niet eens dat het een paleis is. Gelukkig vertelt de binnenkant van het gebouw een ander verhaal. Het paleis bestaat uit een aantal prachtige binnentuinen en kamers versierd met het allermooiste tegelwerk. Ik zou wel een hele dag naar de tegels in dit paleis kunnen staren. Er is genoeg moois te zien hier, al is het enkel de architectuur. Je zou bijna jaloers worden dat dit paleis niet je huis is.
Jardin Majorelle // cactussen en bananenbomen

Voor de liefhebbers van groen is er de Jardin Majorelle, een tuin die van 1980 tot 2008 in het bezit was van ontwerper Yves Saint Laurent. Voor deze ontwerper staat er ook een memoriam in de tuinen. Hiernaast is het een hele fijne, rustige plek in de drukke en hectische stad. Ontsnap aan de warme zomerhitte, terwijl je rustig onder de schaduw van de palmbomen uitrust. Mijn favoriete onderdeel was de grote verzameling cactussen, maar ook de bananenboom (inclusief bananen!) vond ik enorm gaaf. 

Medersa Ben Youssef // adembenemend mooi

Dit gebouw was mijn favoriet van alles dat we gezien hebben. Medersa (of madrasa) is het Arabische woord voor school en dat is wat dit gebouw ook ooit geweest is. De Medersa Ben Youssef is een voormalige Koranschool. Het gebouw bestaat uit een centrale binnentuin en de rest is hier rondom gevestigd. Je kunt langs de tientallen kleine kamertjes lopen, waar vroeger de studenten gevestigd waren. De unieke versieringen zijn de kers op de taart. Een enorm schitterend gebouw.

OM TE DOEN

Watervallen van Ouzoud // bootjes en aapjes

De watervallen van Ouzoud liggen middenin het Atlas gebergte en zijn adembenemend mooi. Op ongeveer 150 kilometer afstand van Marrakech zijn ze te vinden. De wandeling naar de watervallen toe is al super; onderweg kwamen wij groepen aapjes tegen die zonder te twijfelen op je schouders sprongen. Ook staat het gebied vol met mooie olijfbomen. De watervallen zelf zijn 110 meter hoog en enorm indrukwekkend. Op een bootje, versierd met bloemen, kun je door het water gepeddeld worden en de watervallen van écht dichtbij zien. Ga hierna lekker een hapje eten bij een van de vele eettentjes eromheen, waar ze de traditionele tajine en couscous rijkelijk serveren. 

Winkelen in de souks // koopjesjagen!

De medina is een doolhof van kleine straatjes en een groot deel van deze straatjes zijn een soort van winkelstraatjes, ook wel souks genoemd. De winkels hier zijn eerder marktkraampjes dan echte winkels, wat het zo leuk maakt. Je kunt hier uren doorheen wandelen en naar de mooiste spulletjes kijken. Van kleding tot kruiden, van schoenen tot servies. Wij hebben ons prima vermaakt in de kruidenwinkels en in de souks heb ik een paar mooie souvenirs ingeslagen, zoals een mini-tajine en een handgeschilderde poster. 

Bezoek een hammam // lekker badderen

Zelf zijn wij niet naar een hammam geweest, maar ik heb er wel erg veel over gelezen en een enkele hammam gezien. Marrakech stikt namelijk van deze badhuizen. Ze variëren van traditioneel, waar man en vrouw gescheiden wordt, tot luxe, waar je jezelf kunt verwennen met onder andere massages en scrubs. Zoek van tevoren op welke hammam je bezoeken zou willen of laat je verassen. Hoe dan ook, genieten ga je zeker in een hammam. 

OM TE ETEN

Restaurant Le Jardin // schildpadden en smoothies

Le Jardin is gesitueerd in de drukke binnenstad, maar zodra je de deur binnenstapt bevind je je in een oase van rust. De binnentuin is prachtig begroeid en ingericht. Er lopen zelfs drie schildpadden rond! Je kunt hier gerechten zoals tajine en couscous eten, maar ook bijvoorbeeld een hamburger. De smoothies en sapjes hier zou ik je vooral aanraden. Wij zijn op de laatste dag nog teruggekomen om te genieten van een sapje en frietjes. Ook was de lemon tart een dikke aanrader, heerlijk.

Restaurant Latitude 31 // verrukkelijk en luxe

Dit restaurant werd ons aangeraden door de manager van onze riad. De inrichting was enorm luxe en we voelden ons zelfs een beetje underdressed in onze simpele kleding, haha. Het eten was zo lekker dat we hier twee keer zijn geweest. Kosteloos kregen we vooraf een amuse aangeboden, wat we verassend lekker vonden. Het eten bestaat uit verassende smaakcombinaties die perfect samengaan. En dat alles voor een fijn prijsje. Wij zijn fan. 

Restaurant NOMAD // populair met een mooi uitzicht

Als je online onderzoek doet naar lekker eten in Marrakech, zul je NOMAD zeker wel tegengekomen zijn. Dit restaurant is ondertussen zo ontzettend bekend en ik snap wel waarom. NOMAD heeft namelijk twee heerlijke terrassen, die je een prachtig uitzicht over de stad bieden. Daarnaast is het eten ook lekker; traditioneel Marokkaans met een moderne twist. We hadden hoge verwachtingen en zijn zeker niet teleurgesteld.

OM TE SLAPEN

Riad Shukran // rustig en gastvriendelijk

We hebben natuurlijk in onze week vakantie maar op één plek geslapen, dus meer aanraders heb ik ook niet. Desondanks is dit wel een hele fijne aanrader. Riad Shukran ligt net buiten de drukte van de stad. De riad heeft zes kamers, een klein zwembad in de binnentuin en een dakterras. De kamer was heerlijk koel en een fijne plek om bij te komen na de drukke dagen. We zijn hier enorm gastvriendelijk ontvangen door de medewerkers en werden op elk gewenst moment kosteloos geholpen aan koffie, thee, een snack of een ander soort hulp. Zo wijzen de medewerkers je ook zonder problemen even de weg door de stad. Ook is er de mogelijkheid om te dineren in de riad, waar wij twee keer gebruik van hebben gemaakt. Het eten bestond uit drie gangen en was heerlijk en vers. Wij hebben genoten van onze tijd in Riad Shukran en zouden dit ook aan iedereen aanraden. 

EXTRA TIPS

- Pinautomaten zijn aanwezig, maar zitten vaak ver uit elkaar. Zorg dus dat je wat geld bij je hebt om te wisselen bij de wisselbureaus. Ook is het handig om altijd wat dirham op zak te hebben, want in restaurants kun je ook niet altijd pinnen. 
- Vraag de weg aan winkeliers. Random mensen op straat zullen je opzettelijk misleiden of geld eisen.
- Laat de drukte over je heen komen en blijf beleefd, ook als verkopers erg aandringen. Als toerist lijk je wel een wandelende geldbron voor lokale bevolking en je zal van alles aangesmeerd krijgen. Als je dit niet wilt, sla dan netjes af en wens een fijne dag.
- Zelf vond ik het fijn om mijn knieën te bedekken met langere kleding. Er lopen genoeg toeristen rond die dit niet doen, maar de Marokkaanse vrouwen lopen bijna allemaal met bedekte knieën, schouders en decolleté. Uit respect voor de cultuur en omdat ik me er veiliger bij voelde heb ik er dus voor gekozen om in ieder geval de knieën te bedekken.
- Water uit de kraan is schoon maar chloor-achtig. Water uit flessen is erg goedkoop en ik zou je aanraden dit te drinken. 
- De stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland, internet is duur en Google Maps zal geen betrouwbare bron zijn. Zorg dat je een kaart op zak hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *