MIJN REIS NAAR ZUID-KOREA EN JAPAN

Over anderhalve maand is het zover: ik ga in mijn eentje op reis. De bestemming? Zuid-Korea en Japan. Bij mijn studie zijn wij vanaf de kerstvakantie tot eind januari vrij. Ik dacht, ik kan me gaan zitten vervelen in die anderhalve maand, maar ik kan ook iets leuks gaan doen. Dus besloot ik mijn spaargeld bij elkaar te schrapen en vliegtickets te boeken. In dit artikel vertel ik alles. Wat ik ga doen, wanneer, en waarom. 

WANNEER?

29 december vertrek ik. Eerst naar Seoul, in Zuid-Korea. Deze vlucht duurt zo’n 13,5 uur, met een overstap in Helsinki. Op 30 december kom ik daar dus aan, vlak voor het nieuwe jaar. Ik hoop dat er genoeg te doen is tijdens de jaarwisseling. De vlucht maak ik met Finnair. 
Op 5 januari pak ik weer het vliegtuig. Dan vlieg ik van Seoul naar Tokyo, een vlucht die twee uur duurt. Deze vlucht maak ik met Asiana Airlines. Dan verblijf ik in Tokyo van 6 tot en met 9 januari, zo’n drie dagen. Ik ben van plan dan de welbekende Japanse hoge snelheidstrein te pakken naar Kyoto, de oude hoofdstad van Japan. In Kyoto blijf ik van 9 tot en met 13 januari. Na Kyoto zal ik naar Osaka gaan, wat in de buurt van Kyoto ligt. Hier blijf ik enkel van 13 tot en met 15 januari. Dan ga ik weer terug naar Tokyo, want uiteindelijk vlieg ik op 19 januari terug vanaf Tokyo. Ik ben dus nog van 15 tot en met 19 januari in Tokyo. Terug vlieg ik weer met Finnair, met een overstap in Helsinki. Deze vlucht zal 14,5 uur duren. 

WAAROM?

Deze vraag krijg ik heel vaak. Waarom, Nina? Waarom Korea en Japan? Waarom alleen? Het antwoord is zo ontzettend simpel, eigenlijk. Omdat het kan. Omdat ik er zin in had. Omdat het me leuk lijkt. Omdat ik graag de wereld wil zien. Waarom zou ik het niet doen?
Waarom alleen?
Omdat er niemand mee kan. En eigenlijk wil ik ook niemand mee. Ik denk dat het een hele bijzondere ervaring is om een keer in je eentje op reis te gaan. Hier kun je een heleboel van leren. In het dagelijkse leven ben je eigenlijk altijd afhankelijk van anderen en is er altijd iemand die je kan helpen als er iets aan de hand is. Bij een verre reis in je eentje word je in het diepe gegooid. Je staat er simpelweg gewoon alleen voor. Niemand die even snel langs komt om te helpen. Dat is spannend, maar dat is ook een uitdaging. En dat vind ik heel tof. Die uitdaging aan gaan. Om me te ontwikkelen, om dingen te leren, om ervaring op te doen. Ik ben sowieso altijd al goed in mijn eentje geweest; vervelen zal ik me niet. Mensen zal ik wel ontmoeten, als ik dat wil.  Het is niet alsof ik drie weken met niemand zal praten. Echt niet.
Waarom Korea en Japan?
Ik wil nu al een tijdje graag naar Japan. Gewoon, omdat het zo bijzonder is. Japan is hyper-modern, maar met geschiedenis. Het is een mix van oud en nieuw, een andere cultuur, een hele ervaring. Voor Korea geldt hetzelfde; van K-Pop tot de oude tempels. Dit is zo’n bijzondere mix, denk ik. Daarnaast staan Korea en Japan erom bekend om vriendelijke en veilige landen te zijn. Dit stelt me gerust op een reis als deze. 

WAT GA JE DOEN DAN?

Het leuke aan reizen in je eentje is dat je met niemand rekening hoeft te houden. Al wil ik drie weken lang binnen zitten in een hostel, dan zou dat kunnen. (Zonde natuurlijk.) Maar het fijne is dus dat niks moet. Ik kan alles invullen zoals ik dit zelf wil. Wil ik winkelen? Dan ga ik winkelen. Wil ik tempels bekijken? Prima. Wil ik helemaal niks doen? Kan ook. Ik ga natuurlijk naar deze landen om een beetje cultuur te snuiven, dus dat zal ik ook gaan doen. Ik probeer vooraf niet te strak te plannen wat ik allemaal ga doen en bekijken, ik denk dat ik daar alleen gek van word. Er zijn wel een aantal specifieke dingen die ik graag wil doen, namelijk:
Shoppen in Seoul!! Zuid-Koreaanse skincare is helemaal hot en happening. En man, wat heb ik zin om ook op die trein te springen. Ik ben zó benieuwd naar alle verschillende skincare, zoals de bekende maskers. Zo hoorde ik ook over een Koreaans oogmasker van slakkenslijm om huidveroudering tegen te gaan (yuk?!). ZO LEUK. Het is dat er een limiet op mijn bagage zit, anders zou ik helemaal los gaan. Ik zet hier oprecht geld voor apart. 
– GYEONGBOKGUNG PALACE, CHANGEOKGUNG PALACE EN BUCKCHON VILLAGE. Lekker in caps lock. Dit zijn wel de trekpleisters van Seoul, dus deze zal ik ook zeker bezoeken. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet verwachten maar laat het lekker over me heen komen.
– Misschien wil ik naar de Demilitarized Zone in Korea. Je kunt hiervoor een tour boeken. Je bezoekt dan de grens tussen Noord en Zuid-Korea. Heel interessant, kan ik me voorstellen. Hier kun je echt Noord-Korea in kijken (veel zul je niet zien natuurlijk). Ik ben er nog niet helemaal over uit of ik dit het geld en de tijd waard vind.
– Naar een dieren café in Seoul! Dieren café’s zijn helemaal hot in Zuid-Korea en stromen ook langzaam naar Nederland. Zo zijn er katten café’s, maar ook honden, uilen en zelfs wasberen café’s! Hoe leuk. Knuffelen met dieren onder het genot van een bakje koffie. 
– Shibuya Crossing in Tokyo! Eén van de drukste plekken op de wereld, zegt men. Foto’s van Shibuya doen me altijd denken aan Times Square. Ik ben heel benieuwd of dit in het echt ook zo indrukwekkend is!
– Naar een sumo wedstrijd. Als ik voor de tweede keer in Tokyo ben is er precies een sumo toernooi aan de gang. Het lijkt me super gaaf om een wedstrijd bij te wonen, als het me lukt om tickets te krijgen!
– Een heleboel cultuur snuiven met tempels, paleizen en musea. Wat ik allemaal wil bezoeken in Japan weet ik nog niet zeker, maar ik weet wel dat ik een heleboel ga zien. Zo gaaf!
– Elke dag ramen eten. Want ik lust geen sushi, haha. Typisch, wel. Lust geen sushi maar gaat naar het land van de sushi. Whatever. Er zijn zoveel andere dingen te eten. Zoveel lekkere dingen! Ik hou van ramen. En hoop ook dat ik andere dingen lekker vind, want dat kan nog wel spannend worden. 

VOORBEREIDINGEN?

De meeste voorbereidingen zijn ondertussen getroffen. Zo heb ik alle vliegtickets en hostels geboekt, en dat is eigenlijk het belangrijkste. Ik ben nog van plan om een Japan Railway Pass aan te schaffen, waarmee ik makkelijk en goedkoper de trein kan nemen in Japan. Verder gaat het klimaat nog een dingetje worden: in Zuid-Korea is de gemiddelde temperatuur in januari onder het vriespunt! Oei. Ik ben dus aan het kijken naar thermo kleding. Het liefste zou ik een heleboel truien meenemen, maar dan zitten we weer met het bagage probleem. Hoi, mag ik anders het hele vliegtuig vullen met warme kleding? Thanks. Anders doe ik wel vier truien aan op de reis. Ook prima. 
Maar dit is dus mijn voorlopige plan! Ik heb er super veel zin in maar ben ook een beetje zenuwachtig. We gaan het zien! Tips en suggesties hoor ik heeeeeeel graag, dus als iemand tips heeft… Je weet waar je ze kwijt kunt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *