DIY: planten in reageerbuis

4 maart 2017

Vind je dit een leuk artikel? Deel het dan op social media, dat helpt ons ook weer!

Geschreven door Thijs

Pas was ik weer in de Intratuin op zoek naar nieuwe planten, maar eigenlijk wist ik al dat ik er geen ruimte meer voor had in mijn kamer. Het liefst wilde ik een heel grote plant neerzetten, omdat dat zo’n robuuste sfeer geeft, en ik was dus ook totaal niet aan het kijken bij de kleinere plantjes. Uiteindelijk had ik niets kunnen vinden en stond al op het punt om weg te gaan, toen ik opeens een enorm leuk idee zag: stekjes van kamerplanten in een houten frame met reageerbuisjes. Uiteraard maakte ik er meteen foto’s van en in mijn gedachten was ik druk bezig met het bedenken van de planten die ik hiervoor wilde gebruiken. Dit was natuurlijk een veel beter alternatief dan een grote plant en daarbovenop kwam nog dat ik al een rekje met reageerbuisjes ongebruikt in de kast had staan!
Mijn moeder en ik zaten uiteraard ietsje later weer in de auto op weg naar Groenrijk om potjes te kopen, waarin we de takjes konden stekken! Superleuk en nog simpel ook, en daarnaast had ik meteen weer een leuk DIY project. Trek dus maar je tuinhandschoenen aan (of niet, als je dat fijner vindt) en doe lekker mee!

Mijn rekje heb ik ongeveer anderhalf jaar geleden bij de Xenos gekocht voor een paar piek en bestaat uit zes reageerbuisjes met een kurk erop. Voor deze DIY moet je vanzelfsprekend de kurkjes eraf halen.
Kijk eerst eens rond in huis voordat je nieuwe planten gaat kopen om te stekken, want meestal heb je wel iets leuks staan! Ik had bijvoorbeeld een Chinees lantaarnplantje dat te groot werd en helemaal op de grond hing, dus daar kon gemakkelijk wat vanaf worden geknipt. Daarnaast heb ik nog twee planten gebruikt die ik al had staan: een bontgekleurde Hedera en een Zwanenkruid (Peperomia rotundifolia). Beide planten zijn gemakkelijk te verzorgen en goed te stekken, dus dat kwam goed uit!
Nu had ik dus nog drie buisjes over waar ik iets in kon doen, dus toen ben ik nog snel gisteren met mijn moeder naar Groenrijk gereden en daar hebben we een pannenkoekenplantje en een slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii) gehaald. Let er goed op dat het pannenkoekenplantje genoeg scheuten heeft, aangezien je die gaat gebruiken bij het stekken.

Benodigdheden

– Reageerbuizen gevuld met water
– Rekje
– Planten naar keuze
– Snoeischaar of mesje (goed schoongemaakt tegen infecties)

Het stekken

Nu kunnen we gaan beginnen met het stekken! Het is heel eenvoudig: kies een mooie scheut uit om te gebruiken en knip deze schuin af. Door de scheut schuin af te knippen vergroot je het oppervlak van de wond, waardoor de kans groter is om wortel te schieten. Soms lukt het niet om een mooie wond te maken, doordat  bijvoorbeeld het takje lastig doorknipt. Als dit gebeurt is het verstandig om een scherp mesje te gebruiken om het takje alsnog schuin af te snijden. Nu is het nog een kwestie van de stekjes in de reageerbuisjes zetten en dan is het alweer klaar!

DIY: planten in reageerbuis

4 maart 2017

Vind je dit een leuk artikel? Deel het dan op social media, dat helpt ons ook weer!

Geschreven door Thijs

Pas was ik weer in de Intratuin op zoek naar nieuwe planten, maar eigenlijk wist ik al dat ik er geen ruimte meer voor had in mijn kamer. Het liefst wilde ik een heel grote plant neerzetten, omdat dat zo’n robuuste sfeer geeft, en ik was dus ook totaal niet aan het kijken bij de kleinere plantjes. Uiteindelijk had ik niets kunnen vinden en stond al op het punt om weg te gaan, toen ik opeens een enorm leuk idee zag: stekjes van kamerplanten in een houten frame met reageerbuisjes. Uiteraard maakte ik er meteen foto’s van en in mijn gedachten was ik druk bezig met het bedenken van de planten die ik hiervoor wilde gebruiken. Dit was natuurlijk een veel beter alternatief dan een grote plant en daarbovenop kwam nog dat ik al een rekje met reageerbuisjes ongebruikt in de kast had staan!
Mijn moeder en ik zaten uiteraard ietsje later weer in de auto op weg naar Groenrijk om potjes te kopen, waarin we de takjes konden stekken! Superleuk en nog simpel ook, en daarnaast had ik meteen weer een leuk DIY project. Trek dus maar je tuinhandschoenen aan (of niet, als je dat fijner vindt) en doe lekker mee!

Mijn rekje heb ik ongeveer anderhalf jaar geleden bij de Xenos gekocht voor een paar piek en bestaat uit zes reageerbuisjes met een kurk erop. Voor deze DIY moet je vanzelfsprekend de kurkjes eraf halen.
Kijk eerst eens rond in huis voordat je nieuwe planten gaat kopen om te stekken, want meestal heb je wel iets leuks staan! Ik had bijvoorbeeld een Chinees lantaarnplantje dat te groot werd en helemaal op de grond hing, dus daar kon gemakkelijk wat vanaf worden geknipt. Daarnaast heb ik nog twee planten gebruikt die ik al had staan: een bontgekleurde Hedera en een Zwanenkruid (Peperomia rotundifolia). Beide planten zijn gemakkelijk te verzorgen en goed te stekken, dus dat kwam goed uit!
Nu had ik dus nog drie buisjes over waar ik iets in kon doen, dus toen ben ik nog snel gisteren met mijn moeder naar Groenrijk gereden en daar hebben we een pannenkoekenplantje en een slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii) gehaald. Let er goed op dat het pannenkoekenplantje genoeg scheuten heeft, aangezien je die gaat gebruiken bij het stekken.

Benodigdheden

– Reageerbuizen gevuld met water
– Rekje
– Planten naar keuze
– Snoeischaar of mesje (goed schoongemaakt tegen infecties)

Het stekken

Nu kunnen we gaan beginnen met het stekken! Het is heel eenvoudig: kies een mooie scheut uit om te gebruiken en knip deze schuin af. Door de scheut schuin af te knippen vergroot je het oppervlak van de wond, waardoor de kans groter is om wortel te schieten. Soms lukt het niet om een mooie wond te maken, doordat  bijvoorbeeld het takje lastig doorknipt. Als dit gebeurt is het verstandig om een scherp mesje te gebruiken om het takje alsnog schuin af te snijden. Nu is het nog een kwestie van de stekjes in de reageerbuisjes zetten en dan is het alweer klaar!

DIY: planten in reageerbuis

4 maart 2017

Geschreven door Thijs

Pas was ik weer in de Intratuin op zoek naar nieuwe planten, maar eigenlijk wist ik al dat ik er geen ruimte meer voor had in mijn kamer. Het liefst wilde ik een heel grote plant neerzetten, omdat dat zo’n robuuste sfeer geeft, en ik was dus ook totaal niet aan het kijken bij de kleinere plantjes. Uiteindelijk had ik niets kunnen vinden en stond al op het punt om weg te gaan, toen ik opeens een enorm leuk idee zag: stekjes van kamerplanten in een houten frame met reageerbuisjes. Uiteraard maakte ik er meteen foto’s van en in mijn gedachten was ik druk bezig met het bedenken van de planten die ik hiervoor wilde gebruiken. Dit was natuurlijk een veel beter alternatief dan een grote plant en daarbovenop kwam nog dat ik al een rekje met reageerbuisjes ongebruikt in de kast had staan!
Mijn moeder en ik zaten uiteraard ietsje later weer in de auto op weg naar Groenrijk om potjes te kopen, waarin we de takjes konden stekken! Superleuk en nog simpel ook, en daarnaast had ik meteen weer een leuk DIY project. Trek dus maar je tuinhandschoenen aan (of niet, als je dat fijner vindt) en doe lekker mee!

Benodigdheden

– Reageerbuizen gevuld met water
– Rekje
– Planten naar keuze
– Snoeischaar of mesje (goed schoongemaakt tegen infecties)

Het stekken

Nu kunnen we gaan beginnen met het stekken! Het is heel eenvoudig: kies een mooie scheut uit om te gebruiken en knip deze schuin af. Door de scheut schuin af te knippen vergroot je het oppervlak van de wond, waardoor de kans groter is om wortel te schieten. Soms lukt het niet om een mooie wond te maken, doordat  bijvoorbeeld het takje lastig doorknipt. Als dit gebeurt is het verstandig om een scherp mesje te gebruiken om het takje alsnog schuin af te snijden. Nu is het nog een kwestie van de stekjes in de reageerbuisjes zetten en dan is het alweer klaar!

 

Zolderkamer Thijs
Interieur
Thijs

Roomtour: Thijs’ paradijs

Mijn zolderkamer is absoluut m’n pareltje. Een jaar lang hebben mijn vader en ik de zolder verbouwd en ik heb het helemaal zelf ontworpen, echt gaaf! In dit artikel laat ik mijn kamer zien.

Lees Verder »
Interieur
Thijs

DIY bedbank

Wil jij ook zo’n trendy logeerbed/loungehoek? Lees dan snel maar even verder, want in dit artikel laat ik dit leuke idee zien!

Lees Verder »

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply

fifteen − six =

Close Menu
×
×

Basket